NEMAČKI VAC POČETKOM FEBRUARA PRODAO MREŽU KIOSKA CENTROPROIZVODU

ŠTAMPA MEĐU ŽIVOTNIM PROIZVODIMA

Vodeći domaći lanac kioska u protekloj deceniji bio u posedu više kontroverznih vlasnika, među kojima su Vanja Bokan i Darko Šarić. Isplata novca i preuzimanje Štampe izvedeni su kroz ofšor kompanije, a ne u Srbiji

Piše: Stevan Dojčinović

Nemačka medijska korporacija VAC saopštila je početkom februara da je prodala vlasništvo u lancu kioska Štampa kompaniji Centroproizvod a.d. u Surčinu, poznatoj po proizvodnji životnih namirnica. VAC se u Štampi zadržao nešto više od dve godine.

Nova kompanija će ubuduće poslovati pod imenom Centro-Štampa. Kako je javnosti objasnio generalni direktor Centroproizvoda Nemanja Popov, oblast na koju su se proširili ima dobar ekonomski potencijal. O nivou ulaganja odlučiće posle “uspostavljanja kontrole nad svim operativnim i poslovnim procesima”.

Predstavnici VAC-a nisu želeli da obelodane cenu. Javnosti je rečeno da je prodaja kompanije Štampa sistem, koja upravlja kioscima, u skladu sa već poznatim planom te medijske grupacije da se postepeno povuče iz Srbije, najavljenim posle prošlogodišnjeg neuspešnog pokušaja preuzimanja većinskog paketa akcija Večernjih novosti. Pre izlaska iz Štampe, VAC je napustio novosadski Dnevnik i svoj udeo od 55 odsto vlasništva u tom listu poklonio zaposlenima.

POSLE BANKROTA FUTURE ŠTAMPA NAJMOĆNIJA: Posle bankrota Future plus, prodajna mreža Štampa trenutno je najmoćniji distributivni lanac novina i cigareta u Srbiji. Prema informacijama dobijenim iz ove firme, ona raspolaže mrežom od 550 kioska, uglavnom lociranih u Beogradu i Novom Sadu, te lancem od 50 prodavnica “Just a moment”. U ovim objektima dnevno kupuje oko 160.000 kupaca.  

Firma upošljava 1.870 radnika, a kako to prikazuje finansijski izveštaj, u 2009. godini ostvarila je prihod od blizu 8,5 milijardi dinara.

Ovo značajno preduzeće je, kako pokazuje kompanijska dokumentacija u koju je Dosije imao uvid, pre nego što je dospelo u ruke VAC-a promenilo nekoliko vlasnika uz čija se imena dodaje - kontroverzni.

Sama distributivna mreža postoji još od 60-ih godina i u početku je njome upravljalo društveno preduzeće Štampa.

Kada je krajem 90-ih u Srbiji započeo prelazak na tržišnu privredu, ovaj se maloprodajni lanac svojinski transformisao, pa 1998. DP Štampa, zajedno s privatnikom Mladenom Grujićem, tada vlasnikom kompanije distributera cigareta Megatabak, osniva preduzeće Štampa komerc koje preuzima poslovanje lanca kioska.

KUPILI BOKANOVI: Mladen Grujić je danas poslanik Nove Srbije u Skupštini i vlasnik mnogih firmi, između ostalih lanca prodavnica Lilli drogerie i pekara Hleb i kifle.

Grujić je februara 2005. svoj deo vlasništva u Štampa komercu prepustio ćerkama svog rođaka Vanje Bokana: punoletnoj Naike, kao i maloletnim Olgi i Ingrid, koje je zastupala Bokanova udovica Sanja Bošković. Bokan, poznat kao švercer duvana, ubijen je u Atini 7. oktobra 2000.

Četiri meseca kasnije osnovano je preduzeće Štampa, sistem na koji je prebačen lanac kioska, a odmah zatim vlasništvo kioska gubi se u ofšor preduzećima: prvo je grčka firma Polestar enterprajzis preuzela vlasništvo jula 2005, a zatim u decembru iste godine ova firma predaje dalje vlasništvo kiparskoj kompaniji Lekana trejding.

PREUZEO ŠARIĆ: Oktobra 2006. godine dolazi do ponovne promene vlasničke strukture Štampa sistema, a pojavljuju se lica koji nisu članovi porodice Bokan. Tokom aprila, oktobra i novembra 2006. celokupno vlasništvo Štampa sistema otkupila je kompanija Bonake enterprajz limitid sa Gibraltara.

Prvi ugovor kojim je preuzeta trećina udela u Štampi sastavljen je 18. aprila 2006, a u ime Bonakea potpisao je Darko Šarić. Aktuelni optuženik za organizaciju šverca kokaina u tom periodu se već preselio u Srbiju, dobio državljanstvo i legalno živeo u Beogradu.

Posle ovog ugovora Šarić se više ne pojavljuje u spisima i sva ostala dokumenta potpisivali su Andrija Krlović i Nebojša Jestrović, koji su u avgustu 2010. godine optuženi kao Šarićevi najbliži saradnici u pranju novca.

Na pitanje otkud Šarić u Štampi Andrija Krlović je, u svojoj odbrani u slučaju pranja novca, rekao da je Naike Bokan 50 odsto vlasništva Štampe poklonila svom kumu Šariću pošto je izdejstvovao da se ona, posredstvom kompanije Bonake, vrati u vlasništvo kioska iz kojeg su je istisnule maćeha i polusestre. Nebojša Jestrović takođe je u svojoj odbrani rekao da je Naike Bokan poklonila polovinu vlasništva nad kioscima Šariću zbog zaštite koju joj je pružio povodom pretnji ubistvom.

“Darko je zaštitio gospođicu Bokan, koju su maltretirali u restoranu Madera terajući je da se ubije iz pištolja”, rekao je Jestrović u odbrani.

Navodeći da se plaši za svoj život, on nije želeo da imenuje ko je pretio Naike Bokan.

Naike Bokan nije pristala na intervju za Dosije.

VAC: Šarić je maja 2008. lanac kiska prodao nemačkom VAC-u, koji je tada izašao iz dela vlasništva konkurentske distributerske mreže Futura plus.

Piter Lange, koji je bio predstavnik VAC-a u pregovorima oko prodaje Štampe, kaže za Dosije NUNS da su Futuru napustili zbog toga što je firma bila u veoma lošoj situaciji, ali i zato što je njihov partner u ovom preduzeću Stanko Subotić, s kojim su u posao ušli na nagovor Vlade Srbije, bio pod optužbom za šverc cigareta.

Prema različitim izvorima, kupoprodajna cena lanca kioska Štampa bila je 30 miliona evra. Krlović je u odbrani rekao da je od ovog iznosa 3,5 miliona dobila Naike, 5 miliona je isplaćeno njenoj maćehi i polusestrama, a ostalo je dobio Šarić. 

Krlović i Jestrović su u svojim odbranama izjavili da je Šarić lično dogovorio cenu s prvim čovekom VAC-a Bodom Hombahom.

Međutim, Piter Lange za NUNS kaže da je Andrija Krlović bio jedini predstavnik firme Bonake sa Gribraltara u pregovorima i da je za ime Darka Šarića saznao tek na samom finalu procesa preuzimanja kompanije.

 “Šarić tada nije bio poznat kao kontroverzna osoba, pa nismo imali potrebe da sumnjamo i postavljamo pitanja. Nismo imali nikakvog kontakta s njim, nikakvih telefonskih poziva, sastanaka, ničega”, rekao je Lange.

ISPLATA KROZ OFŠOR KOMPANIJE: Isplata novca i preuzimanje lanca kioska izvršena je kroz ofšor kompanije, a ne u Srbiji. Lange kaže da je to urađeno zbog toga što na Balkanu postoje veoma kompleksne konstrukcije kompanija koje se nalaze iza nekih poslova.

“Nama, s našim prethodnim iskustvom u Srbiji, bilo je bitno da preuzmemo i kontrolišemo sve poslovne i operativne procese u kompaniji i mislili smo da to možemo izvesti na ovaj način. Sve je urađeno u skladu sa srpskim zakonima”, navodi Lange.

Šariću je novac stigao na račun ofšor kompanije Lafino trejding registrovane u Delaveru.

Ovu zaradu Šarić je spomenuo u pismu koje je jula prošle godine iz izgnanstva poslao srpskoj javnosti, tvrdeći da je ona dokaz da je novac zaradio na legalan način, a ne švercom kokaina. Njegovi saradnici Jestrović i Krlović takođe su, u svojim odbranama, ovaj Šarićev poslovni poduhvat naveli kao dokaz da je on sposobni biznismen, a ne kriminalac.


U REGISTRU APR BEZ PROMENE VLASNIŠTVA

Kompaniju Centro-Štampa osnovao je Centroproizvod 23. novembra 2010. u Surčinu, sa minimalnim ulogom od 500 evra. U bazi Agencije za privredne registre (APR) kao vlasnik Štampa sistema još uvek je upisana kompanija OST holding iz Beča, VAC-ova kćerka firma.

Comments